Case Study

Education

Cavendish University Halls Refurbishment

Manchester

Client
Manchester Metropolitan University
Location
Manchester
Value
£4.4m
Contractor
Seddon Construction Limited
Start
July 2016
Completion
September 2017
Sector
Education
Form of Contract
JCT 2011
Delivery Type
Construct Only

The refurbishment and remodelling of an existing 1970’s student accommodation complex to create safe, functional, fit for purpose cluster arrangements until 2025.

Cavendish Hall is a six storey building with teaching space on the lower floors and student residential accommodation on floors three, four, five and six, providing 205 student bedrooms. The existing accommodation is traditional with shared bathrooms and toilets and the layout is ‘hotel style’ with a number of former warden flats on the 3rd floor.

Works are being completed over 2 phases within a fourteen month period. The first phase of the works, which are now complete, comprised of refurbishment of 39 bedrooms. The second phase will include refurbishment of 166 bedrooms delivered across 5 stacks. This included the fitting of new kitchens and bathrooms, asbestos removal, electrical rewire, upgrades and alterations to existing plumbing, replacement of timber windows with aluminium, new boiler plant and redecoration.

A new social space has been created within the entrance to the 3rd floor by demolishing the existing doors and side wall. Weather protection was incorporated into walkways and the reconfiguration of existing offices and laundry room enabled the spaces to become a study zone, laundry and social space.

Seddon worked closely with MMU and the design team to achieve a design that could be delivered by the commencement date, of July 2016, and phasing was agreed collaboratively to ensure completion in September 2017 thereby avoiding the need to decant students.

Lessons Learnt
Following the successful completion of Phase 1, the following lessons learnt have been incorporated into the delivery of Phase 2, providing added value to MMU.
• The opening mechanism of the aluminium windows has been changed.
• Deeper shower trays have been installed and shower doors have been omitted.
• Alterations have been made to the design of the bedroom furniture.
• Sinks have been replaced with vanity units, providing enhanced quality.
• The original scope of works was amended to incorporate the removal of asbestos.

As part of our commitment to creating a world class, student centred, sustainable urban campus, we have made a considerable investment in Cavendish Halls over the course of the 2016/17 academic year.”
Katie Lund, project manager – Manchester Metropolitan University