Case Study

heritage

Crewe Market Hall

Crewe

Client
Cheshire East Council
Location
Crewe
Value
£2.4m
Contractor
F. Parkinson
Start
June 2019
Completion
July 2020
Sector
heritage
Form of Contract
NEC3
Delivery Type
Design and Construct

The Crewe Market Hall is a Grade II Listed building that like many markets, suffered from intense high street competition. The Council had a major strategy to regenerate Crewe and the Market Hall forms an early part in the strategy.

The scheme proposal was that the Market Hall was refurbished to a high standard with a focus on its food offering; that is food retail (butcher, greengrocer, fishmonger, etc.) that sells high quality produce, alongside food consumption (independent ‘street food’, cafes and bars). To enable this, the works consisted of the following:

Strip out – The internal finishes to the building were tired, having not been renewed for circa 30 years, were of low quality and are unsympathetic to the original design. Therefore, the existing modern stalls were fully removed, as were all floor finishes and mechanical and electrical (M&E) supply and equipment. The only exclusion was the historic joinery cornice and offices to the west elevation (The Shambles)
were retained.

New Fit-Out – A new robust floor finish was provided throughout. All walls, joinery and roof structure were decorated, and the M&E was overhauled, including a full re-wire and new heating and lighting throughout. Pop-up power supplies and anchor points were provided for removable stalls and permanent heating, power, water, and drainage connections provided to the perimeter stalls.

Re-opening Doors & Windows – The original Market Hall building had nine doorways which had been reduced to just three. Furthermore, those which were still in use were reduced to small domestic scale doors set within the original larger opening. Therefore, all original entrances were fully opened up to their original proportions and structural glazing incorporating glazed doors.

Mixed-Use Space – Central to the viability of the building was increased usage efficiency as well as variety of use. To enable this, a flexible space was required which could be used for various functions at different times of the day or week. The current fixed market stalls prevented this, therefore following the clearance and fit-out works described above, a proportion of stalls were reinstated as collapsible stalls. This enabled a specific area to be fully cleared if required and the space used.

Key KPIs

  • 98% client satisfaction
  • project delivered on time
  • project delivered to budget
  • 2 social value activities delivered
  • 101 people employed, of which 53% live locally
  • CCS score of 37

“Relationships and collaborative culture were well established early in the pre-construction period. Relationships with Stakeholders and those impacted by the works were quickly established and any issues that arose responded to quickly and appropriately. Heritage works completed were to a high standard.” Steve Cottle, Project Manager, Cheshire East Council