Case Study

Bluelight

Wigan Community Fire and Ambulance Station

Wigan

Client
Greater Manchester Fire and Rescue
Location
Wigan
Value
£4.85m
Contractor
Willmott Dixon
Start
July 2016
Completion
August 2017
Sector
Bluelight
Form of Contract
PSPC6/10
Delivery Type
Design & Build

Collaborative principles supported by the NWCH procurement vehicle have allowed Willmott Dixon to work extensively with the Greater Manchester Fire Service and North West Ambulance Service, supporting them to understand and actively contribute to the design and operation of a new community fire and ambulance hub. This the first joint service Fire and Ambulance station in the region and the pilot for future joined services.

Built on the site of the existing Wigan Fire Station, the new build, 2 storey, 1,619m² facility includes community rooms, training, NWAS make-ready bays gym, suites,  appliance bay, training tower, offices, covered wash down areas, external vehicle canopies and fuel station.

Through continuous user engagement, NWCH and Willmott Dixon have provided guidance and support throughout the procurement, design and build processes. Furthermore NWCH facilitated in-depth discussion with the fire service to ensure that they were able to continue operation from a temporary station. The site and the live station have a shared access point which has meant that Willmott Dixon have established robust access, delivery and parking restrictions to maintain the station’s response time. Live operations have been maintained without incident for the duration of the project.

Both Greater Manchester Fire Service and North West Ambulance Service were under considerable pressure due to the closure and centralisation of 10 ambulance stations, as well as the move from a 7 bay fire station to a 3 bay fire station. Throughout the project Willmott Dixon have kept the operational staff informed and consulted on all key design decisions, and have produced a scheme which is sensitive to the operational changes they are facing in the new building. In addition, to reduce future financial pressures, the new building will provide operational efficiencies and reduced revenue costs.